tag:blogger.com,1999:blog-54724516717889066382024-03-13T10:47:46.528-07:00Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych.Witam na moim blogu poświęconym żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, matek karmiących i całej rodziny.Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-6019615880096989472013-04-10T08:35:00.000-07:002013-04-10T08:35:38.588-07:00<b><span style="color: #a64d79;">Witam</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;"><br /></span></b>
<b><span style="color: #a64d79;">Zapraszam na warsztaty gotowania w <u>Częstochowie</u>:</span></b><br />
<br />
<u><b><span style="color: purple;">- 18 - 19 maj 2013</span></b></u><br />
<u><b><span style="color: purple;">- 08 - 09 czerwiec 2013</span></b></u><br />
<br />
<b><span style="color: #a64d79;">Kontakt pod numerem telefonu</span><u><span style="color: purple;"> 792 90 86 79</span></u> </b><br />
<br />
<b><span style="color: #a64d79;">Zajęcia odbywają się w sobotę od godziny 8.00 do 19.00-20.00 oraz w niedzielę od godziny 8.00-9.00 do 16.00-17.00 w zależności od ustaleń grupy</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;"><br /></span></b>
<b><span style="color: #a64d79;">Program zajęć:\</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- pieczenie chleba</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- gotowanie zup</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- gotowanie drugich dań</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- śniadania</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- warzywka</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">- potrawy bezmięsne</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;">Program dostosowuję do wymagań grupy jaka się zbierze. W sumie w ciągu całych warsztatów powstaje około 20 dań które zabieracie w słoikach do domów.</span></b><br />
<b><span style="color: #a64d79;"><br /></span></b>
<b><span style="color: #a64d79;">Na warsztaty proszę zabrać fartuszek oraz słoiki różnej wielkości.</span></b><br />
<b><br /></b>
<b><span style="color: purple;">Koszt warsztatów to</span></b><br />
<b><span style="color: purple;">- 380 zł bez noclegu </span></b><br />
<b><span style="color: purple;">- 430 zł z noclegiem</span></b><br />
<b> </b><br />
<b> </b><br />
<b><br /></b>
<br />Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-35119638805147755412013-04-05T13:33:00.003-07:002013-04-05T13:33:57.057-07:00Książki pięcioprzemianowe<span style="color: purple;"><a href="http://www.escapemagazine.pl/369720-dojo-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Dojo według pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie</a></span><a href="http://www.escapemagazine.pl/369679-gotowanie-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Gotowanie według pięciu przemian ( zestaw )</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369706-jesien-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Jesień według pięciu przemian przepisy wegetariańskie</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/squomage">Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/367439-kuchnia-polska-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Kuchnia Polska według pięciu przemian</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369705-lato-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Lato według pięciu przemian przepisy wegetariańskie</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369699-piec-przemian-cztery-ksiazki/s/squomage">Pięć przemian 4 książki</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369708-piec-przemian-pory-roku/s/squomage">Pięć przemian. Pory roku. Przepisy wegetariańskie (zestaw )</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369711-szybkie-piec-przemian-na-rozne-okazje/s/squomage">Szybkie pięć przemian na różne okazje</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369682-wielkanoc-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Wielkanoc według pięciu przemian</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369704-wiosna-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Wiosna według pięciu przemian. Dania wegetariańskie</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369707-zima-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Zima według pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie</a><br />
<a href="http://www.escapemagazine.pl/369683-swieta-wedlug-pieciu-przemian/s/squomage">Święta według pięciu przemian (zestaw )</a><br />
<br />
<br />
<br />Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-50853705119290671122013-04-05T10:55:00.003-07:002013-04-05T10:55:26.252-07:00Owsianka z Czosnkiem<br style="color: #e0e000; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g – 1l wrzątku, szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 2Ł kaszy kukurydzianej</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 1 większy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 8-10 Ł płatków owsianych, 1/5ł kardamonu i imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 40 min. i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – około 1ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – troszkę masła , miód do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – szcz. imbiru</span></span><span style="color: purple;"><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Owsiankę podajemy rano na śniadanie przez 3-5 dni przy katarze, kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-49581864256490815552013-04-05T10:54:00.000-07:002013-04-05T10:54:05.318-07:00Owsianka<div class="entry-content">
<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">-2l wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/4ł. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/2ł. masła – dla alergików którzy dopiero zaczynają żywienie proponuję ociupinkę masełka)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-tu można dodać 1/4 ł. cynamonu aby urozmaicić</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-10-14 Ł płatków owsianych</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/4ł kardamonu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-płaska 1ł imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-sól do smaku (przeszło 1łyżeczkę)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-przeszło 1ł. soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować 40 min. i dodać</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz.kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-miód do smaku-dla alergików niewiele</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz. imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">pogotować 5 min. i można zajadać.</span></span><br />
</div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-73772592347737200372013-04-05T10:53:00.001-07:002013-04-05T10:53:13.994-07:00Mój rosół<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Rosołu robię mega ilość.Rosół mogą jeść dzieci od 2 roku życia ale wklejam go do kategorii wyższej.</span></span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g-8l wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-1łtymianku i 3/4ł kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1ł kminku całego, kość cielęcą, 0,5kg wołowiny (ja daję pręgę )</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-2
średnie skrzydła indycze (mogą być też 3 małe bądź 1,5 wielkiego) 7
ziarenek ziela angielskiego, 1ł imbiru ,1ł kolendry całej, 1/2ł
mieszanki pieprzów kolorowych całych, 1/4 cayenne, 2 liście laurowe</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-1Ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 1,5 godziny na maleńkim gazie po czym dodać</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-1,5-2 pęczków zielonej pietruszki ,można dodać lubczyku,1/2ł bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-1ł rozmarynu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-6-8 marchewek,2-3 pietruszki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-5
dużych cebul ,4 duże zęby czosnku ,2 liście kapusty włoskiej bądź
pekińskiej ,latem dodaje kawałek kalarepy, 1 korzeń kopru
włoskiego(fenkuł)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-1ł wegety ,sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować 1 godz. po czym wyjąc mięso i warzywa. Rosół przelać przez sitko do drugiego garnka i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-szcz. bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-szcz. kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-pieprzem czarnym</span></span><br />
<br />
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Ja część rosołu wlewam w słoiki i wekuję-taki rosół może w lodówce stać około 3 tygodni.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-78595251818853643622013-04-05T10:51:00.000-07:002013-04-05T10:51:33.793-07:00Zupa fenkułowo-dyniowa wersja dla starszych<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g – 4-5 l wrzątku ,1/5 ł tymianku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 1/5ł kminku, 30 dag cielęciny z kością</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 1/4ł imbiru, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – 1ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 1,5h i dodać:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 1/2 małego pęczka pietruszki, kilka gałązek zielonych koperku bądź kopru włoskiego, szczyptę bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – dużą szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – miseczkę dyni (około 0,5 kg), 1 pietruszkę, dużo ziemniaków</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o
– 3-4 średnie cebule, 3 średnie ząbki czosnku, kawałek pora (około 10
cm), pół korzenia kopru włoskiego, 1/5ł chili, 1/5ł pieprzu zielonego
lub ziołowego</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – 1/2ł wegety, sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować
godzinę (zmiksować jeśli chcesz zupę krem ;jeśli nie wyżej wymienione
warzywa trzeba wrzucać posiekane w kostkę) i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 2 Ł pomidorków podduszonych na oliwie, 1-2Ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – 1ł majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 1/4ł masła (dla alergików z azs aktywnym oliwą z oliwek)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – pieprzem czarnym</span></span><br style="color: #c00000;" /><br style="color: #c00000;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Pamiętajcie
o tym ,że dla matek karmiących i dzieci zupa musi być delikatna w smaku
więc nie przewalcie na koniec z pieprzem – starzy mogą bardziej
pikantne.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-22033148010835700542013-04-05T10:48:00.004-07:002013-04-05T10:48:54.500-07:00Zupa dyniowa<div class="entry-content">
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Zupę podajemy dzieciom od około 2 roku życia do około 5 roku.Dla maluszków rocznych jest za dużo dyni.</span></span><br style="font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g-2l wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. większa tymianku i kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1/5ł kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1/4ł imbiru ,1/4 skrzydła indyczego, 2 ziela angielskie</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-1ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-3 gałązki pietruszki ziel. ,szcz. bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować godzinę i dodać;</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-20-30 dag dyni, około 1/2 kg ziemniaków (ma być gęsto od ziemniaków), kawałek pietruszki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1,5 dużego zęba czosnku,1 większy por,większa szcz. chili bądź cayenne na czubku noża</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-szcz.wegety(ale niekoniecznie-ja gotuję z wegetą), sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować około godzinki zmiksować i dodac gotując</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-około 1ł soku z cytryny (czasem ponad)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł- parę kropli oliwy z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o- szcz pieprzu czar.</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">pogotować jeszcze 5 min i na talerz nadwyżkę można zawekować w słoiki będzie na następny dzień.</span></span><br />
</div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-44867294172332446202013-04-05T10:47:00.001-07:002013-04-05T10:47:19.478-07:00Krupnik<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g-1,5l wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. tymianku i kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1/5ł kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1/4 skrzydła indyczego (nie za dużego),1/5ł imbiru, 2 ziela angielskie,1ł kaszy jęczmiennej</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-1ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować 1 godzinę i dodać:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-2 gałązki pietruszki zielonej i szcz. bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-maleńką szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1 wielką marchewkę ,1 małą pietruszkę, dużo ziemniaków(mnie wychodzi 5-7 szt. w zależności od wielkości)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1
średnią cebulkę (ale z tych mniejszych średnich),1/3 liścia kapusty
włoskiej lub pekińskiej(delikatne części),szcz. pieprzu białego</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn- sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować około godziny ,zmiksować i dodać gotując:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-około 3/4 ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł- 3-4 kropelki oliwy z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-szcz. pieprzu czarnego</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Latem
do zupy w smaku ostrym można dodać plasterek kalarepki.Jest to opcja
dla dzieci zdrowych albo wyprowadzonych już z alergii (czyli dziecko
mające już zdrową skórę ).</span></span><br style="color: blue;" /><span style="color: blue;"> </span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-53288239903262267102013-04-05T10:45:00.004-07:002013-04-05T10:45:55.798-07:00Smarowidełko z kaszą jaglaną<span style="color: yellow; font-family: 'MS Shell Dlg 2'; font-size: 8pt;"><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">1
szklanka wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kurkumy, 3 szklanki
ugotowanej kaszy jaglanej, 1 papryka bez skórki lub płaska łyżeczka
słodkiej papryki (dzieciom przygotowuję tylko z papryką – przyprawą),
1/4 szklanki cebuli, ząbek czosnku, szczypta chili lub papryka ostra,
imbir i sól. Wszystko należy zmiksować. Powstaje z tego taki rodzaj
sosu, można go zagęścić dodając w smaku słodkim (ale już po zmiksowaniu)
1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Masę tę trzeba
zagotować lub zapiec. Po ostygnieciu nadaje się jako smarowidło do
chleba. Grzanki z takim samrowidełkiem i odrobiną majonezu, a jak ktoś
lubi to jeszcze z ziołową posypką pasują mojej rodzince szczególnie do
wieczornych zup.</span></span><br style="color: #e00000;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">AUTOR: JOANNA ADAMIAK</span></span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-30780295818348848382013-04-05T10:44:00.006-07:002013-04-05T10:44:41.111-07:00Mięsak<div class="entry-content">
<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g – do 2,5 l wrzątku dodać : 1/5ł tymianku, 1/5ł kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł
– 1/2ł kminku mielonego, 5-6 dużych ziemniaków, 2 duże marchewki –
(posiekane wg. uznania); 0,5 kg cielęciny mielonej, 0,5 kg wołowiny
mielonej, pół puszki groszku konserwowego bądź kukurydzy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o
– wlać 1-1,5l rosołu, 3 większe cebule (posiekane), 3-4 duże ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/4 małej główki włoskiej
(posiekanej), 1/2 ł kolendry mielonej, 1/4 ł chili, 1/5 ł imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn- 20 dag. posiekanej fasolki szparagowej, 1/5 ł wegety, sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 1 bardzo mały pęczek posiekanej pietruszki zielonej, 1/5 ł bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 30-40 min i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k
– 1,5 Ł pomidora z puszki, zagęścić 1Ł mąki pszennej rozpuszczonej w
małej ilości zimnej wody i zrównoważyć około 1 Ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – 1 ł majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 1/4 ł masła bądź oliwy z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – pieprzem czarnym</span></span><br />
<br style="color: #c00000;" />
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Zupę można podawać nawet 2 latkom pod warunkiem ,że umieją pogryzć warzywka. Tę zupę mogą też jeść mamy karmiące i cała rodzina.</span></span></div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-61239251965041435942013-04-05T10:43:00.005-07:002013-04-05T10:43:32.072-07:00Mięso rosołowe - pasztecik<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Przepis jest na ilość mięsa i warzyw taką jak podaję w rosole rodzinnym </span></span><br style="color: #ff0055; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Zmielić mięso i warzywa. Na patelnię dodaj oliwę i wyłóż masę ,przyprawiaj mieszając:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 1ł kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 3/4 ł kolendry mielonej, 1/5 ł imbiru, pieprzem zielonym i ziołowym, 1/4 ł chili</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – sól i wegeta do smaku ( wegeta według uznania)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 1/5 ł bazylii, 1/2 ł cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – 1/6 ł kurkumy, 1/4 ł estragonu, 1ł majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – szcz. kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – pieprz czarny do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Włóż w słoiki i zawekuj gotując przez godzinę w wodzie na małym gazie.</span></span><br style="color: #e00000;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Pasztecik
można kłaść na kanapki. Dla dzieci powyżej 2 lat połóż na kanapkę
trochę musztardy.Można też robić z nim naleśniki i sajgonki albo
kotleciki na 2 danie.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-21348538922287722772013-04-05T10:42:00.002-07:002013-04-05T10:42:29.276-07:00Wołowina spagetti<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">sł – 1,5 kg
wołowiny grubo zmielonej obsmażyć partiami i przełożyć do rondla, 2
marchewki pokrojone w plasterki obsmażyć i przełożyć do rondla, dodać 1ł
kminku mielonego (można dodać kilka obsmażonych pieczarek)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o
– 5 dużych cebul pokrojonych w kostkę obsmażyć i przełożyć do rondla ,
dodać 1-1,5 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/4ł imbiru, 1/4
ł pieprzu ziołowego, 1/2 ł kolendry mielonej, 1/2 ł chili, pieprz
czarny do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – pół pęczka siekanej pietruszki zielonej, 1,5 puszki podduszonych na oliwie pomidorów</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku, 1/2 ł majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;"> </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Dusić
1,5 h . Mięso można podawać z makaronem i żółtym serem, alergikom na
ziemniaki albo z naleśnikami. Danie nadaje się dla dzieci od 2 roku.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-41163901597743019642013-04-05T10:40:00.007-07:002013-04-05T10:41:22.346-07:00Placki ziemniaczane<div class="entry-content">
<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g – 300ml-1/2l wrzątku, szcz. tymianku, 1/5 ł estragonu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł
– 1 średnia marchewka i kawałek pietruszki pokrojone lub dla malutkich
dzieci starte na tarce, 1/5 ł kminku, około 20-30 dag cielęciny bądź w
ostrym indyka</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o
– 1/2 liścia laurowego ,2 ziela ang. ,większy plasterek korzenia kopru
włoskiego,1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku,(można dodać 1 liść kapusty
włoskiej bądź pekińskiej ),szcz. imbiru, większa szcz. pieprzu
zielonego, szcz. chili</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 2-3 ł. posiekanej zieleniny ( pietruszka, koperek, latem liście kalarepy),szcz. bazylii</span></span><br />
<br style="color: #a00000; font-weight: bold;" />
<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Gotować 30-40 min. i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – około 1/2-1 ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – szcz. kurkumy i majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – pare kropel oliwy z oliwek lub troszkę masła</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – szcz. pieprzu czarnego</span></span><br />
<br style="color: #a00000; font-weight: bold;" />
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Uwagi: liście kalarepy dodaj latem dziecku zdrowemu bądź wyprowadzonemu z alergii.</span></span></div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-57867700604718130342013-04-05T10:39:00.002-07:002013-04-05T10:39:30.017-07:00Placki ziemniaczane<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Placki
ziemniaczane robię tak: (w kolejności) kilka startych ziemniaków, jedna
starta marchewka, starta cebulka, ząbek czosnku i kawałek pora, szczypta
imbiru i </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">białego
pieprzu, sól, bazylia, zielona pietruszka, szczypta tymianku, 1-2 łyżki
mąki kukurydzianej, żółtko (niecałe dla dziecka), trochę oliwy z
oliwek, czarny pieprz. Piekę w piekarniku na papierze do pieczenia.</span></span><br style="color: #a00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #a00000; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">AUTOR: ULULKA</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-53654677263575318452013-04-05T10:37:00.002-07:002013-04-05T10:37:22.522-07:00Karkówka na grill<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Zaprawa:</span></span><br />
<br style="color: #ff206b; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">SN – 3ł wegety,1ł sosu sojowego,1/3szklanki wody</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">K – 2ł octu balsamicznego,1ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">G – 1/4ł kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">SŁ – 1Ł rozpuszczonego miodu,2/3 szklanki oliwy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">O – pieprz czarny,cayenne,chili (według uznania)</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">1 kg. karkówki pokroić w plastry ,zbyć tłuczkiem i wrzucić w marynatę na całą noc.</span></span><br style="color: #ff206b; font-weight: bold;" /><br style="color: #ff206b; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">My smażymy karkówkę na grillu gazowym.</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Przepis przeznaczony jest dla osób zdrowych młodzieży i dorosłych.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-16375563466018360392013-04-05T10:29:00.001-07:002013-04-05T10:29:06.640-07:00Pizza el Princessa<span style="background-color: purple;"><span style="color: #e00000; font-weight: bold; text-decoration: underline;"><span style="background-color: white;"><span></span><span style="color: purple;">CIASTO:</span></span></span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">k – 1/2kg mąki pszennej </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 8 Ł oleju</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 1/2 ł imbiru, 1/4ł pieprzu ziołowego</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – 2 ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 0,25 dag drożdży rozpuść w 3 Ł wody</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Wlej
rozpuszczone drożdże i dodawaj zimnej wody wyrabiając ciasto aż uzyska
odpowiednią konsystencję. Pozostaw na 30 min pod ścierką w ciepłym
miejscu.</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Z ciasta wychodzą około 4-5 pizz.</span></span><br />
<br />
<span style="color: #e00000; font-weight: bold; text-decoration: underline;"><span style="background-color: white;"><span></span></span><span style="color: purple;">SOS:</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">k – do dużej miski wlać 0,5l śmietany do zup (18%) oraz ser żółty starty na tarce,</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – szczyptę kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 0,5 kg uduszonych pieczarek (doprawiać pieprzem i solą),</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – szcz. pieprzu i cayenne,</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – szcz. soli oraz pokrojoną szynkę lub peperoni</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – szcz. bazylii</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold; text-decoration: underline;">DODATKI:</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Na ciasto położyć:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – parę plasterków peperoni</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – sos </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – szcz. majeranku i tymianku,</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – papryka </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o- cebula</span></span><br />
<br />
<b><span style="color: purple;">Pizza nadaje się dla dzieci zdrowych od 3 roku życia i dla całej rodziny</span></b><br style="color: #e00000;" /><span style="color: purple;">Autor przepisu: Paulina Dudek</span><br />Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-73738326846879351552013-04-05T10:25:00.001-07:002013-04-05T10:25:15.618-07:00Kolorowa zupa<div class="entry-content">
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Dla kogo:
mamy karmiące, dzieci zdrowe i częściowo wyprowadzone z alergii od 2 –
2,5 roku ( jak tylko będą umiały ładnie gryźć ), nie dla dzieci
bezglutenowych.</span></span><span style="color: #a64d79;"><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">G – 5l wrzątku, 1/5 ł tymianku i kurkumy ( zamiast kurkumy ja daję 1/2 ł ziół małgorzatki )</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Sł – 1/4 ł kminku, 30 – 35 dag cielęciny z kością</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">O – 1/5 ł imbiru, 3-4 ziela angielskie, 1 liść laurowy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Sn – 2ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotuj 1,5 h i dodaj warzywa pokrojone w kostkę lub rozdrobnione.</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">K – pęczek pietruszki zielonej, 1/2 łyżeczki bazylii, wiosną jak już wyrośnie kolka posiekanych listków pokrzywy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">G – 1/2 ł estragonu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Sł
– 2 średnie marchewki, 1 pietruszkę, puszkę kukurydzy, 1 paprykę (
marchewkę, pietruszkę i paprykę można przesmażyć na oliwie )</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">O
– 1 większy por razem z zielonymi częściami, 1 ozdobny mały kalafior
rozczłonkowany, 2 większe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 ł
chili lub na końcu łyżeczki cayenne, 1/4 ł pieprzu ziołowego, 1/4 ł
kolendry mielonej, szcz. kardamonu ( pora można przesmażyć na oliwie )</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Sn – 1/2 ł wegety ( eko ), sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;"> </span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotuj pól h sprawdź słoność i dodaj:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">K – około pół paczki makaronu ( mogą być rurki, gwiazdki, muszelki – co się zamarzy )</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotuj jeszcze pół h i do smakuj</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">K – około 1,5 do 2 Ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">G – 1 ł majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Sł – 1/4 – 1/2 łyżeczki masła</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">O – pieprz czarny do smaku</span></span><br />
</div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-55645721933433671142013-04-05T10:17:00.004-07:002013-04-05T10:17:49.558-07:00Owsianka dla najmłodszych<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">ł-łyzeczka, Ł-Łyżka, szcz-szczypta, l-litr</span></span><br />
<br />
<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">-1l wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-2Ł kaszy kukurydzianej</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-8-10 Ł płatków owsianych</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-większa szcz. kardamonu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/5ł imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-sól do smaku (wychodzi około 1 ł.)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 40 min. po czym zmiksować postawić ponownie na gaz i do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-około więcej niż pół łyżeczki soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-małą szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-miód do smaku -w przypadku dzieci alergicznych niewiele</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/6 ł masełka -w przypadku alergika ostróżynkę masełka bądź oliwę z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-po
8-9 miesiącu można dodać żółtko jaja poczynając od pół łyżeczki – w
przypadku alergika od 1/4ł bądź zamiast jaka kurzego użyć żółtka jajka
przepiórczego.</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-mała szcz. imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Pogotować jeszcze 5 min. i gotowe.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-54630557689965071402013-04-05T10:15:00.003-07:002013-04-05T10:15:27.765-07:00Moja pierwsza zupka<div class="entry-content">
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Piarwsze zupki muszą być gotowane codziennie.Potem można co 2 dzień.</span></span><br style="color: yellow; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><br style="font-weight: bold;" /></span><span style="background-color: #a64d79;"><span style="color: #a64d79;"><span style="background-color: white;"><span style="font-weight: bold;">-1/2l wrzątku(ja bym dała ponad pół litra gdyż część się wygotuje)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-mała szcz. tymianku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1 marchewka ,2 średnie ziemniaki,2 ł kaszy kukurydzianej, szcz. kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-kawałeczek pora,maleńki ząbek czosnku,szcz. imbiru,</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-sól do smaku (trzeba spróbować po paru minutach od dodania)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotowac do miękkości (latem około pół godziny,zimą około 40-50 min.)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Zmiksować i położyć na gaz po czym do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-paroma kroplami cytryny (4-6 kropelek-też trzeba wyczuć)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz.maleńką kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-masełka na czubku noża(tzw. ostróżynka) albo 2 kroplami oliwy z oliwek (tą polecam dla alergików do każdej zupki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz.imbiru</span></span></span><span style="color: #c00000; font-weight: bold;"><span style="background-color: white;"><span style="color: #a64d79;">Całość gotować jeszcze 5 min.</span><span></span></span></span></span><br />
</div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-56881393430648795682013-04-05T10:08:00.002-07:002013-04-05T10:08:27.453-07:00Zupka z pietruszką<div class="entry-content">
<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Zupkę tą podajemy tydzień po wprowadzeniu wersji pierwszej</span></span><br style="color: yellow; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g-1/2l wrzątku (można dać ponad pół litra )</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz.tymianku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1 średnia marchewka , kawałeczek pietruszki bądź jedna maleńka, 3 średnie ziemniaki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-szcz. imbiru, 1 mała cebulka, maleńki ząbek czosnku, 1Ł płatków owsianych</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotować około 40-50 min. po czym zmiksować i dodać gotując:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-pare kropel cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-2 kropelki oliwy bądź ostróżkę masełka</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-szcz pieprzu czarnego</span></span><br />
</div>
Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-69273022524471440132013-04-05T10:06:00.002-07:002013-04-05T10:06:35.134-07:00Zupa z kalafiorem<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g-1l. wrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. tymianku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-szcz. kminku, 7-8 dag cielęciny z kością (najlepsze jest schabik cielęcy ale może byc też żeberko)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-szcz. imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn.-1/2ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-gałązka zielonej pietruszki ,maleńka szcz. bazylii</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotowac 1,5godz. i dodac warzywa</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-średnia marchewka ,maleńka pietruszka, 2-3 ziemniaki ,1Ł kaszy kukurydzianej</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1 mniejsza cebulka, mały kawałek pora, mały ząbek czosnku, różyczke kalafiorka, chili na końcu noża</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">gotowac około 40-50 min zmiksowac i gotując dosmakowac</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k-około pół ł. cytryny(może wyjśc troszkę ponad)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-3-4 krople oliwy z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-szcz. pieprzu cz.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-21298889612430521242013-04-05T10:05:00.001-07:002013-04-05T10:05:23.688-07:00Zupa fenkułowo-dyniowa<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">g – 1l wrzątku ,szcz. tymianku i kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 1/5ł kminku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 1/4 małego skrzydła indyczego, szcz. imbiru, 1 ziele angielskie</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – 1/2 ł soli</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować 1h i dodać:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – 2 gałązki zielonej pietruszki, 1 gałązkę koperku z korzenia kopru włoskiego (fenkuła)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – szcz. kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – 2 plasterki dyni, 8-10 ziemniaków, 1Ł kaszy kukurydzianej, kawałek pietruszki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – 1/4 małego fenkuła, 1 średnią cebulę, 1 mniejszy ząbek czosnku, 1Ł płatków owsianych, szcz. chili</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn – sól do smaku</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Gotować
40 min. – 1h zmiksować podzielić zupkę na pół i do jednej części dodać
1-2ł mięsa – część z mięsem powtórnie zmiksować po czym obie do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">k – około 1/2ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g – większą szcz. majeranku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł – paroma kroplami oliwy z oliwek</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o – szcz. pieprzu czarnego</span></span><br style="color: #ff206b; font-weight: bold;" /><br style="font-weight: bold;" /><span style="background-color: purple;"><span style="color: #c00000; font-weight: bold;">Zupkę mogą jeść już 7- miesięczniaki badz dzieci które miały wprowadzane zupki od 5- miesiąca a ukończyły pół roku.</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-25446075233847731372013-04-05T09:49:00.004-07:002013-04-05T09:49:39.502-07:00Moja owsianka<span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">-4lwrzątku</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/5ł kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/4ł masła</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/4ł cynamonu (ten dodaję do co 2,3 owsianki w ramach wydobycia trochę innego cynamonowego smaku)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-24 Ł płatków owsianych</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1/2ł kardamonu</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-1 spora lekko czubata ł imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-2-3 ł soli (wiadomo łyżeczka łyżeczce nie równa więc wyczujcie smak)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-gotować 40min. po czym zmiksować i na gazie do smakować:</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-przeszło 2Ł soku z cytryny</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz. małą kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-miodem do smaku(ja daję płaską Łyżkę)</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">-szcz. imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">pogotować jeszcze 5 min. i smacznego</span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-73300742286763586612013-04-05T09:46:00.004-07:002013-04-05T09:46:48.260-07:00Frytki dla dzieci<span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Dzieciom nie dajemy smażonego bo jest ciężkostrawne, więc można im wymodelować takie frytki</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Skroić ziemniaczki jak na frytki.Zagotować w garnu wodę i dodać;</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">g-szcz. większą kurkumy</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sł-1/4 ł kminku, fryteczki</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">o-1/4ł imbiru</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">sn-sól około 1,5ł.</span></span><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">Dzieciaki starsze i zdrowe mogą te frytki jeść z sosem salsa.</span><br style="font-weight: bold;" /><span style="font-weight: bold;">Ja swojemu 3 latkowi delikatnie kropię sosem frytki i do popicia daję zupę. </span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5472451671788906638.post-72137096850542944712013-04-05T09:43:00.004-07:002013-04-05T09:43:59.662-07:00Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną<span style="color: yellow; font-family: 'MS Shell Dlg 2'; font-size: 8pt;"><span style="color: #a64d79;"><span style="font-weight: bold;">Zupę
taką gotuję na wywarze z cielęciny lub indyka w 5 litrowym garze, z
przyprawami dodawanymi wg 5P (tymianek, kurkuma, kminek, imbir,
kolendra, sól, bazylia lub lubczyk). Dodaję do niej 3 łyżeczki
podduszonych na oliwie pomidorów, majeranek, 4-6 marchewek, korzeń
pietruszki, ziemniaki (gdy zupa jest na wywarze z indyka, to wpada do
niej również kawałek słodkiego ziemniaka), 4 łyżki kaszy jaglanej, 4-5
cebul, 1 fenkuła, jesienią i zimą dodaję również czosnek (wiosną
czosnek dodaję najczęściej w łupinach a potem wyjmuję z wywaru). Po
zmiksowaniu, dodaję jeszcze trochę cytryny ~1łyżeczki oraz po szczypcie
przypraw z każdego smaku tak, by potrawę zakończyć na smaku ostrym.</span></span></span><br />
<span style="color: yellow; font-family: 'MS Shell Dlg 2'; font-size: 8pt;"><span style="color: #a64d79;"></span></span><br />
<span style="color: yellow; font-family: 'MS Shell Dlg 2'; font-size: 8pt;"><br style="color: #c00000; font-weight: bold;" /><span style="color: purple;"><span style="font-weight: bold;">AUTOR:JOANNA ADAMIAK</span></span></span>Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznychhttp://www.blogger.com/profile/11151578695612057621noreply@blogger.com0