piątek, 5 kwietnia 2013

Moja pierwsza zupka

Piarwsze zupki muszą być gotowane codziennie.Potem można co 2 dzień.

-1/2l wrzątku(ja bym dała ponad pół litra gdyż część się wygotuje)
-mała szcz. tymianku
-1 marchewka ,2 średnie ziemniaki,2 ł kaszy kukurydzianej, szcz. kminku
-kawałeczek pora,maleńki ząbek czosnku,szcz. imbiru,
-sól do smaku (trzeba spróbować po paru minutach od dodania)
Gotowac do miękkości (latem około pół godziny,zimą około 40-50 min.)
Zmiksować i położyć  na gaz po czym do smakować:
-paroma kroplami cytryny (4-6 kropelek-też trzeba wyczuć)
-szcz.maleńką kurkumy
-masełka na czubku noża(tzw. ostróżynka) albo 2 kroplami oliwy z oliwek (tą polecam dla alergików do każdej zupki
-szcz.imbiru
Całość gotować jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz