CIASTO:
k – 1/2kg mąki pszennej
g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku
sł – 8 Ł oleju
o – 1/2 ł imbiru, 1/4ł pieprzu ziołowego
sn – 2 ł soli
k – 0,25 dag drożdży rozpuść w 3 Ł wody
Wlej
rozpuszczone drożdże i dodawaj zimnej wody wyrabiając ciasto aż uzyska
odpowiednią konsystencję. Pozostaw na 30 min pod ścierką w ciepłym
miejscu.
Z ciasta wychodzą około 4-5 pizz.
SOS:
k – do dużej miski wlać 0,5l śmietany do zup (18%) oraz ser żółty starty na tarce,
g – szczyptę kurkumy
sł – 0,5 kg uduszonych pieczarek (doprawiać pieprzem i solą),
o – szcz. pieprzu i cayenne,
sn – szcz. soli oraz pokrojoną szynkę lub peperoni
k – szcz. bazylii
DODATKI:
Na ciasto położyć:
sn – parę plasterków peperoni
k – sos
g – szcz. majeranku i tymianku,
sł – papryka
o- cebula
Pizza nadaje się dla dzieci zdrowych od 3 roku życia i dla całej rodziny
Autor przepisu: Paulina Dudek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz