piątek, 5 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane

g – 300ml-1/2l wrzątku, szcz. tymianku, 1/5 ł estragonu
sł – 1 średnia marchewka i kawałek pietruszki pokrojone lub dla malutkich dzieci starte na tarce, 1/5 ł kminku, około 20-30 dag cielęciny bądź w ostrym indyka
o – 1/2 liścia laurowego ,2 ziela ang. ,większy plasterek korzenia kopru włoskiego,1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku,(można dodać 1 liść kapusty włoskiej bądź pekińskiej ),szcz. imbiru, większa szcz. pieprzu zielonego, szcz. chili
sn – sól do smaku
k – 2-3 ł. posiekanej zieleniny ( pietruszka, koperek, latem liście kalarepy),szcz. bazylii


Gotować 30-40 min. i do smakować:

k – około 1/2-1 ł soku z cytryny
g – szcz. kurkumy i majeranku
sł – pare kropel oliwy z oliwek lub troszkę masła
o – szcz. pieprzu czarnego


Uwagi: liście kalarepy dodaj latem dziecku zdrowemu bądź wyprowadzonemu z alergii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz