piątek, 5 kwietnia 2013

Krupnik

g-1,5l wrzątku
g-szcz. tymianku i kurkumy
sł-1/5ł kminku
o-1/4 skrzydła indyczego (nie za dużego),1/5ł imbiru, 2 ziela angielskie,1ł kaszy jęczmiennej
sn-1ł soli
gotować 1 godzinę i dodać:
k-2 gałązki pietruszki zielonej i szcz. bazylii
g-maleńką szcz. kurkumy
sł-1 wielką marchewkę ,1 małą pietruszkę, dużo ziemniaków(mnie wychodzi 5-7 szt. w zależności od wielkości)
o-1 średnią cebulkę (ale z tych mniejszych średnich),1/3 liścia kapusty włoskiej lub pekińskiej(delikatne części),szcz. pieprzu białego
sn- sól do smaku
gotować około godziny ,zmiksować i dodać gotując:
k-około 3/4 ł soku z cytryny
g-szcz. majeranku
sł- 3-4 kropelki oliwy z oliwek
o-szcz. pieprzu czarnego

Latem do zupy w smaku ostrym można dodać plasterek kalarepki.Jest to opcja dla dzieci zdrowych albo wyprowadzonych już z alergii (czyli dziecko mające już zdrową skórę ).
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz