piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa dyniowa

Zupę podajemy dzieciom od około 2 roku życia do około 5 roku.Dla maluszków rocznych jest za dużo dyni.
g-2l wrzątku
g-szcz. większa tymianku i kurkumy
sł-1/5ł kminku
o-1/4ł imbiru ,1/4 skrzydła indyczego, 2 ziela angielskie
sn-1ł soli
k-3 gałązki pietruszki ziel. ,szcz. bazylii
gotować godzinę i dodać;
g-szcz. kurkumy
sł-20-30 dag dyni, około 1/2 kg ziemniaków (ma być gęsto od ziemniaków), kawałek pietruszki
o-1,5 dużego zęba czosnku,1 większy por,większa szcz. chili bądź cayenne na czubku noża
sn-szcz.wegety(ale niekoniecznie-ja gotuję z wegetą), sól do smaku
Gotować około godzinki zmiksować i dodac gotując
k-około 1ł soku z cytryny (czasem ponad)
g-szcz. majeranku
sł- parę kropli oliwy z oliwek
o- szcz pieprzu czar.
pogotować jeszcze 5 min i na talerz nadwyżkę można zawekować w słoiki będzie na następny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz