piątek, 5 kwietnia 2013

Kolorowa zupa

Dla kogo: mamy karmiące, dzieci zdrowe i częściowo wyprowadzone z alergii od 2 – 2,5 roku ( jak tylko będą umiały ładnie gryźć ), nie dla dzieci bezglutenowych.
G – 5l wrzątku, 1/5 ł tymianku i kurkumy ( zamiast kurkumy ja daję 1/2 ł ziół małgorzatki )
Sł – 1/4 ł kminku, 30 – 35 dag cielęciny z kością
O – 1/5 ł imbiru, 3-4 ziela angielskie, 1 liść laurowy
Sn – 2ł soli

Gotuj 1,5 h i dodaj warzywa pokrojone w kostkę lub rozdrobnione.

K – pęczek pietruszki zielonej, 1/2 łyżeczki bazylii, wiosną jak już wyrośnie kolka posiekanych listków pokrzywy
G – 1/2 ł estragonu
Sł – 2 średnie marchewki, 1 pietruszkę, puszkę kukurydzy, 1 paprykę ( marchewkę, pietruszkę i paprykę  można przesmażyć na oliwie )
O – 1 większy por razem z zielonymi częściami, 1 ozdobny mały kalafior rozczłonkowany, 2 większe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 ł chili lub na końcu łyżeczki cayenne, 1/4 ł pieprzu ziołowego, 1/4 ł kolendry mielonej, szcz. kardamonu ( pora można przesmażyć na oliwie )
Sn – 1/2 ł wegety ( eko ), sól do smaku
 
Gotuj pól h sprawdź słoność i dodaj:

K – około pół paczki makaronu ( mogą być rurki, gwiazdki, muszelki – co się zamarzy )

Gotuj jeszcze pół h i do smakuj

K – około 1,5 do 2 Ł soku z cytryny
G – 1 ł majeranku
Sł – 1/4 – 1/2 łyżeczki masła
O – pieprz czarny do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz