sł – 1,5 kg
wołowiny grubo zmielonej obsmażyć partiami i przełożyć do rondla, 2
marchewki pokrojone w plasterki obsmażyć i przełożyć do rondla, dodać 1ł
kminku mielonego (można dodać kilka obsmażonych pieczarek)
o
– 5 dużych cebul pokrojonych w kostkę obsmażyć i przełożyć do rondla ,
dodać 1-1,5 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/4ł imbiru, 1/4
ł pieprzu ziołowego, 1/2 ł kolendry mielonej, 1/2 ł chili, pieprz
czarny do smaku
sn – sól do smaku
k – pół pęczka siekanej pietruszki zielonej, 1,5 puszki podduszonych na oliwie pomidorów
g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku, 1/2 ł majeranku
Dusić
1,5 h . Mięso można podawać z makaronem i żółtym serem, alergikom na
ziemniaki albo z naleśnikami. Danie nadaje się dla dzieci od 2 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz