piątek, 5 kwietnia 2013

Wołowina spagetti

sł – 1,5 kg wołowiny grubo zmielonej obsmażyć partiami i przełożyć do rondla, 2 marchewki pokrojone w plasterki obsmażyć i przełożyć do rondla, dodać 1ł kminku mielonego (można dodać kilka obsmażonych  pieczarek)
o – 5 dużych cebul pokrojonych w kostkę obsmażyć i przełożyć do rondla , dodać 1-1,5 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/4ł imbiru, 1/4 ł pieprzu ziołowego, 1/2 ł  kolendry mielonej, 1/2 ł chili, pieprz czarny do smaku
sn – sól do smaku
k – pół pęczka siekanej pietruszki zielonej, 1,5 puszki podduszonych na oliwie pomidorów
g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku, 1/2 ł majeranku
 
Dusić 1,5 h . Mięso można podawać z makaronem i żółtym serem, alergikom na ziemniaki albo z naleśnikami. Danie nadaje się dla dzieci od 2 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz