CIASTO:
k – 1/2kg mąki pszennej
g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku
sł – 8 Ł oleju
o – 1/2 ł imbiru, 1/4ł pieprzu ziołowego
sn – 2 ł soli
k – 0,25 dag drożdży rozpuść w 3 Ł wody
Wlej
rozpuszczone drożdże i dodawaj zimnej wody wyrabiając ciasto aż uzyska
odpowiednią konsystencję. Pozostaw na 30 min pod ścierką w ciepłym
miejscu.
Z ciasta wychodzą około 4-5 pizz.
Dodatki na pizze dla dzieci wyprowadzonych z alergii:
k – sos salsa bądz pomidorowy
g – 1/5 ł tymianku i majeranku
sł – mięsko rosołowe
o -cieńko pokrojona cebula , mały ząbek czosnku pokrojony w cieńkie plasterki pieprz zielony, szcz. chili
sn – szcz. soli
k – ser żółty kozi w niedużej ilości
g – szcz majernku
sł – szcz. kminku
o – 1/4 ł oregano
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30min.
Pizze mogą jeść matki karmiące dzieci zdrowe lub wyprowadzone z lekkiej alergii powyżej 8 miesiąca życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz