1
szklanka wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kurkumy, 3 szklanki
ugotowanej kaszy jaglanej, 1 papryka bez skórki lub płaska łyżeczka
słodkiej papryki (dzieciom przygotowuję tylko z papryką – przyprawą),
1/4 szklanki cebuli, ząbek czosnku, szczypta chili lub papryka ostra,
imbir i sól. Wszystko należy zmiksować. Powstaje z tego taki rodzaj
sosu, można go zagęścić dodając w smaku słodkim (ale już po zmiksowaniu)
1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Masę tę trzeba
zagotować lub zapiec. Po ostygnieciu nadaje się jako smarowidło do
chleba. Grzanki z takim samrowidełkiem i odrobiną majonezu, a jak ktoś
lubi to jeszcze z ziołową posypką pasują mojej rodzince szczególnie do
wieczornych zup.
AUTOR: JOANNA ADAMIAK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz