piątek, 5 kwietnia 2013

Smarowidełko z kaszą jaglaną

1 szklanka wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kurkumy, 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 papryka bez skórki lub płaska łyżeczka słodkiej papryki (dzieciom przygotowuję tylko z papryką – przyprawą), 1/4 szklanki cebuli, ząbek czosnku, szczypta chili lub papryka ostra, imbir i sól. Wszystko należy zmiksować. Powstaje z tego taki rodzaj sosu, można go zagęścić dodając w smaku słodkim (ale już po zmiksowaniu) 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Masę tę trzeba zagotować lub  zapiec. Po ostygnieciu nadaje się jako smarowidło do chleba. Grzanki z takim samrowidełkiem i odrobiną majonezu, a jak ktoś lubi to jeszcze z ziołową posypką pasują mojej rodzince szczególnie do wieczornych zup.
AUTOR: JOANNA ADAMIAK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz