piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa fenkułowo-dyniowa

g – 1l wrzątku ,szcz. tymianku i kurkumy
sł – 1/5ł kminku
o – 1/4 małego skrzydła indyczego, szcz. imbiru, 1 ziele angielskie
sn – 1/2 ł soli

Gotować 1h i dodać:

k – 2 gałązki zielonej pietruszki, 1 gałązkę koperku z korzenia kopru włoskiego (fenkuła)
g – szcz. kurkumy
sł – 2 plasterki dyni, 8-10 ziemniaków, 1Ł kaszy kukurydzianej, kawałek pietruszki
o – 1/4 małego fenkuła, 1 średnią cebulę, 1 mniejszy ząbek czosnku, 1Ł płatków owsianych, szcz. chili
sn – sól do smaku

Gotować 40 min. – 1h zmiksować podzielić zupkę na pół i do jednej części dodać 1-2ł mięsa – część z mięsem powtórnie zmiksować po czym obie do smakować:

k – około 1/2ł soku z cytryny
g – większą szcz. majeranku
sł – paroma kroplami oliwy z oliwek
o – szcz. pieprzu czarnego


Zupkę mogą jeść już 7- miesięczniaki badz dzieci które miały wprowadzane zupki od 5- miesiąca a ukończyły pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz