g – 4-5 l wrzątku ,1/5 ł tymianku
sł – 1/5ł kminku, 30 dag cielęciny z kością
o – 1/4ł imbiru, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy
sn – 1ł soli
Gotować 1,5h i dodać:
k – 1/2 małego pęczka pietruszki, kilka gałązek zielonych koperku bądź kopru włoskiego, szczyptę bazylii
g – dużą szcz. kurkumy
sł – miseczkę dyni (około 0,5 kg), 1 pietruszkę, dużo ziemniaków
o
– 3-4 średnie cebule, 3 średnie ząbki czosnku, kawałek pora (około 10
cm), pół korzenia kopru włoskiego, 1/5ł chili, 1/5ł pieprzu zielonego
lub ziołowego
sn – 1/2ł wegety, sól do smaku
Gotować
godzinę (zmiksować jeśli chcesz zupę krem ;jeśli nie wyżej wymienione
warzywa trzeba wrzucać posiekane w kostkę) i do smakować:
k – 2 Ł pomidorków podduszonych na oliwie, 1-2Ł soku z cytryny
g – 1ł majeranku
sł – 1/4ł masła (dla alergików z azs aktywnym oliwą z oliwek)
o – pieprzem czarnym
Pamiętajcie
o tym ,że dla matek karmiących i dzieci zupa musi być delikatna w smaku
więc nie przewalcie na koniec z pieprzem – starzy mogą bardziej
pikantne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz