piątek, 5 kwietnia 2013

Mój rosół

Rosołu robię mega ilość.Rosół mogą jeść dzieci od 2 roku życia ale wklejam go do kategorii wyższej.

g-8l wrzątku
g-1łtymianku i 3/4ł kurkumy
sł-1ł kminku całego, kość cielęcą, 0,5kg wołowiny (ja daję pręgę )
o-2 średnie skrzydła indycze (mogą być też 3 małe bądź 1,5 wielkiego) 7 ziarenek ziela angielskiego, 1ł imbiru ,1ł kolendry całej, 1/2ł mieszanki pieprzów kolorowych całych, 1/4 cayenne, 2 liście laurowe
sn-1Ł soli
Gotować 1,5 godziny na maleńkim gazie po czym dodać
k-1,5-2 pęczków zielonej pietruszki ,można dodać lubczyku,1/2ł bazylii
g-1ł rozmarynu
sł-6-8 marchewek,2-3 pietruszki
o-5 dużych cebul ,4 duże zęby czosnku ,2 liście kapusty włoskiej bądź pekińskiej ,latem dodaje kawałek kalarepy, 1 korzeń kopru włoskiego(fenkuł)
sn-1ł wegety ,sól do smaku
gotować 1 godz. po czym wyjąc mięso i warzywa. Rosół przelać przez sitko do drugiego garnka i do smakować:
k-szcz. bazylii
g-szcz. majeranku
sł-szcz. kminku
o-pieprzem czarnym


Ja część rosołu wlewam w słoiki i wekuję-taki rosół może w lodówce stać około 3 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz