Zupę
taką gotuję na wywarze z cielęciny lub indyka w 5 litrowym garze, z
przyprawami dodawanymi wg 5P (tymianek, kurkuma, kminek, imbir,
kolendra, sól, bazylia lub lubczyk). Dodaję do niej 3 łyżeczki
podduszonych na oliwie pomidorów, majeranek, 4-6 marchewek, korzeń
pietruszki, ziemniaki (gdy zupa jest na wywarze z indyka, to wpada do
niej również kawałek słodkiego ziemniaka), 4 łyżki kaszy jaglanej, 4-5
cebul, 1 fenkuła, jesienią i zimą dodaję również czosnek (wiosną
czosnek dodaję najczęściej w łupinach a potem wyjmuję z wywaru). Po
zmiksowaniu, dodaję jeszcze trochę cytryny ~1łyżeczki oraz po szczypcie
przypraw z każdego smaku tak, by potrawę zakończyć na smaku ostrym.
AUTOR:JOANNA ADAMIAK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz