piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Zupę taką gotuję na wywarze z cielęciny lub indyka w 5 litrowym garze, z przyprawami dodawanymi wg 5P (tymianek, kurkuma, kminek, imbir, kolendra, sól, bazylia lub lubczyk). Dodaję do niej 3 łyżeczki podduszonych na oliwie pomidorów, majeranek, 4-6 marchewek, korzeń pietruszki, ziemniaki (gdy zupa jest na wywarze z indyka, to wpada do niej również kawałek słodkiego ziemniaka), 4 łyżki kaszy jaglanej, 4-5 cebul, 1 fenkuła, jesienią  i  zimą dodaję również czosnek (wiosną czosnek dodaję najczęściej w łupinach a potem wyjmuję z wywaru). Po zmiksowaniu,  dodaję jeszcze trochę cytryny ~1łyżeczki oraz po szczypcie przypraw z każdego smaku tak, by potrawę zakończyć na smaku ostrym.


AUTOR:JOANNA ADAMIAK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz