piątek, 5 kwietnia 2013

Pizza el Princessa

CIASTO:

k – 1/2kg mąki pszennej
g – 1/4 ł kurkumy, szcz. tymianku
sł – 8 Ł oleju
o – 1/2 ł imbiru, 1/4ł pieprzu ziołowego
sn – 2 ł soli
k – 0,25 dag drożdży rozpuść w 3 Ł wody
Wlej rozpuszczone drożdże i dodawaj zimnej wody wyrabiając ciasto aż uzyska odpowiednią konsystencję. Pozostaw na 30 min pod ścierką w ciepłym miejscu.
Z ciasta wychodzą około 4-5 pizz.


SOS:

k – do dużej miski wlać 0,5l śmietany do zup (18%) oraz ser żółty starty na tarce,
g – szczyptę kurkumy
sł – 0,5 kg uduszonych pieczarek (doprawiać pieprzem i solą),
o – szcz. pieprzu i cayenne,
sn – szcz. soli oraz pokrojoną szynkę lub peperoni
k – szcz. bazylii


DODATKI:
Na ciasto położyć:
sn – parę plasterków peperoni
k – sos
g – szcz. majeranku i tymianku,
sł – papryka
o- cebula


Pizza nadaje się dla dzieci zdrowych od 3 roku życia i dla całej rodziny
Autor przepisu: Paulina Dudek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz