piątek, 5 kwietnia 2013

Mięsak

g – do 2,5 l wrzątku dodać : 1/5ł tymianku, 1/5ł kurkumy
sł – 1/2ł kminku mielonego, 5-6 dużych ziemniaków, 2 duże marchewki – (posiekane wg. uznania); 0,5 kg cielęciny mielonej, 0,5 kg wołowiny mielonej, pół puszki groszku konserwowego bądź kukurydzy
o – wlać 1-1,5l rosołu, 3 większe cebule (posiekane), 3-4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/4 małej główki włoskiej (posiekanej), 1/2 ł kolendry mielonej, 1/4 ł chili, 1/5 ł imbiru
sn- 20 dag. posiekanej fasolki szparagowej, 1/5 ł wegety, sól do smaku
k – 1 bardzo mały pęczek posiekanej pietruszki zielonej, 1/5 ł bazylii

Gotować 30-40 min i do smakować:

k – 1,5 Ł pomidora z puszki, zagęścić 1Ł mąki pszennej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody i zrównoważyć około 1 Ł soku z cytryny
g – 1 ł majeranku
sł – 1/4 ł masła bądź oliwy z oliwek
o – pieprzem czarnym


Zupę można podawać nawet 2 latkom pod warunkiem ,że umieją pogryzć warzywka. Tę zupę mogą też jeść mamy karmiące i cała rodzina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz